Kia Niro’nun öncelikle anlamı; Eski Romalılar zamanından gelmekte olup, sözlük anlamının güç ,kuvvet olduğunu belirmekte fayda var.
Niro gerek tasarımı, gerekse teknolojisi ile B segmentde kafaları iyiden iyiye karıştıracak gibi görünüyor.
Tasarım çizgilerine bakıldığında, Premium çizgi arayışlarında ciddi bir Krom kaplama göremesek de ( ki buna yan çıtalarda dahil ), aracın ön burnuyla biraz oynanmış gibi görünüyor. Araca genel hatlarıyla bakıldığında ise; Ben her ne kadar çağrışımlar/ andırmalar kısmını çok sevmesem de, burada bazı araçların çağırışım yarattığı çok net.
Gündüz farları olarak isimlendiremediğim sis farları üzerinde çok daha fazla çalışılması, ön ızgaranın klasik Kia tasarımının da biraz daha modern olmasını isterdim.
Ancak diğer bir yandan ise, aracın arkası kesinlikle çok başarılı ve herkesin beğenisini toplayacağına çok eminim. Evet yine çağrışımlar kesinlikle var ancak Niro, B segmenti içerisinde bu arka bölümde kullanmış olduğu detaylarla, B segment bir crossover arayanların aklını çokça karıştıracak gibi görünüyor. Eğer tampon etek bölgesinde ek bir ücret ödeyerek difuzor çalışması yapılırsa, tartışmasız çok başarılı olacağı su götürmez bir gerçek.
Aracın detaylarına inceleyecek olursak,
1.6 Litrelik Benzinli motoru 103 HP üretirken, arka tarafta Hybrid yardımıyla 43 HP daha ilave olarak, tam 146 HP’lik bir güce ulaşabiliyor. Bu gücü cift kavramalı CVT şanzımanla gerçekleştirirken, Hybrid avantajı sayesinde 1.6 Litrelik motoruna karşılık kağıt üzerindeki yakıt tüketim değeri sadece 100 km’de yaklaşık 4 Litre olarak ve 0-100 Km/h değerlerine sadece 10.8 saniyede ulaşmaktadır. Doğrusu bu değerlerin biraz daha iyi olmasını beklerdim.
Hybrid teknolojine ek geliştirmiş olduğu ve bazı diğer markaların araçlarında da karşımıza çıkan frenleme esnasında açığa çıkan enerjinin Hybrid pillerini sarj etmesini sağlayan teknoloji, Kia Niro’da da karşımıza çıkıyor.( regenerative system )
Aracın Ön panelinin dikey profillerde yükselmesi ve kesinlikle şık bir kombinasyonun izlenmesi, sürücü açısından hem ulaşılabilir,hemde göze hitap eden bir konumda.4.2 Metre uzunluğunda olan Kia Niro, 1.7 metre genişliğe ve 2.7 metre dingil açıklığına sahip Kia Niro’yu henüz rakipleri ile kıyaslamak çok doğru olmaz. Ancak bu araçta Hybrid olmasaydı B segment içerisinde, fiyat performansa göre en büyük rakibi Opel Mokka olurdu. Ancak eklemekte fayda var ; Kia Niro’nın bagaj hacmi 427 Litre. Bu sınıfındaki diğer Hybrid / hybrid olmayan araçlardaki bagaj hacmine göre, kesinlikle makul bir değerde.
Multimedya tarafında ise,
Airplay teknolojisinden ziyade araçta Android Auto multimedya ayağında, kullanıcısına 7 inclik bir ekranda merhaba diyeceği gelen bilgiler arasında yer almaktadır. Buna ek olarak son zamanlarda karşımıza çıkan kablosuz sarj ünitesi, Kia Niro’da da karşımıza çıkmaktadır.
Hybrid olsun da, ne olursa olsun diyen taraftayız biz. 4 çekerden ziyade, gerektiğinde arkadan güç noksanlığını karşılayabilecek, bu güç sarfı sonrasında enerjisini özel frenleme teknolojisi ile tekrar sarjını sağlayabileceği araçlar benim hep ilgimi çekmiştir.
Fiyat konusunda UK fiyatı 80-85.000 TL bandında. Ben Türkiye’ye giriş yapacak araçları çoğunlukla motor hacimlerine göre hesaplarken 1.7 ile 2 arasında bir çarpan uyguluyorum malum vergiler nedeniyle. Bu nedenle Türkiye’ye giriş yaparken muhtemelen 150.000 TL bandını bulacaktır diye düşünüyorum.
Bu yılın son çeyreğinde görücüye çıkacak olan Kia Niro, 2017’nin başlarında Showroomlar’da boy göstereceği bilgisini şimdiden paylaşalım.
Şehir içi Metropoller karmaşasında rahatlıkla kullanabileceğim ve açısı yüksek olmayan dağlık yollarda hem konfor, hem ekonomik bir crossover aile aracım olsun istiyorsanız, 143 Hp’lik yarı hybrid destekli Kia Niro’ya göz atmanızda fayda var.
- + Hybrid teknolojisinin avantajı
- + Frenleme ile açığa çıkan enerjinin pilleri sarj etmesi ( regenerative system )
- + Düşük tüketim değerleri
- + Çift kavramalı şanzıman
- – 0-100 hızlanması 10.8 saniye olması
- – Aracın genel olarak tasarımı daha iyi olabilirdi